Cykla utan stödhjul



Igår fick jag ett litet ryck och tog bort Pontus stödhjul på cykeln. Jag såg framför mig hur jag skulle få springa häcken ur mig längs med gatan och hålla i sadeln så han inte skulle vingla och ramla. Tji, fick jag. När jag släppte honom så cyklade han - själv! Det gick hur bra som helst och i morse så cyklade han upp till förskolan utan problem. Dock var backarna lite tuffa så då ledde vi cykeln. Vilken frihet!!!

Igår for han fram på gatan och skrek "jag kan cykla själv", "Tjoho, nu kör vi grabbar". Grannarna kikade ut och berömde honom och det var en väldigt stolt 4-åring som gick och la sig igårkväll.

Nu måste vi ju ta med hans cykel när vi ska cykla läng med Göta kanal, så han iallafall får cykla själv en bit.



Igår kom fiskbilen förbi också, så nu är kontot litet tommare, men frysen destu fullare. Det passade utmärkt för jag hade precis längt in en fiskgratäng i ugnen med de sista torskbitarna från förra leveransen.

Ikväll skulle vi egentligen firat valborg tillsammans med ett par vänner, men Moa har dragit på sig en hejdundrande förkylning, så vi har fått ställa in det så vi inte smittar ner deras barn i onödan. Hoppas att förkylningen inte blir så långvarigt som den var senast bara.... 

Hallrenovering



I förra veckan påbörjade vi hallrenovering. Alla tapeter revs och golvet har rivits upp. Nu ska det istället för plastmatta läggas värmegolv och klinkers. Väggarna funderar vi fortfarade på om vi ska tapetsera eller måla och färger har vi inga idéer alls om just nu. Klinkers är iallafall beställt och kommer imorgon, så det rullar på sakta men säkert. Dagens övningar består i att måla dörrkarmar. Eftersom huset är byggt på 80-talet så är alla fönster- och dörrkarmar i mörkt brunt, så vi har påbörjat ommålningen av de flesta fönster partierna och ersatt det bruna med vitt. I hobbyrummet i källaren kommer det däremot att bli röda lister så det matchar vårt knallröda skrivbord.

Vatten

I förrgår hade mina barn längtat efter regn länge nog så de tog saken i egna händer. Satte igång vattenspridaren och dansade i vattnet som om det vore regn.





Idag hörsammade vädergudarna barnens önskan, för nu har det regnat hela förmiddagen. Sådär mysigt att sätta sig på en dyblöt cykelsadel och trampa hem genom dropparna. Ombytt till myskläder har jag nu haft en trevlig kväll med Pontus, käkandes jordnötsringar (onsdagsmys som han så fint kallar det i brist på fredagar). Slogs av att innehållsförteckningen till dessa faktiskt bara innehåller "bra" saker, så det blev några extra mot vad magen egentligen tänkt. Har planer på en liten bantningskur nu from söndag, så jag passar väl indirekt på att svulla lite nu innan.

Ojoj...

om mera tid finnes, vad skulle jag då göra? Väldigt mycket mer än jag hinner nu, blir nog svaret.

Badkarsrallyt "flöt på" som det skulle trots enorma motvindar och en helt urblåst hjärna så lyckades vi i Badkarsrallykommittén (med mycket hjälp av andra såklart) få till ett hyfsat rally. Vädret spelar så stor roll i det hela och det blir väldigt tydligt, speciellt efter så mycket sol och fint väder som detta året varit kantat med. Folk passar på att stanna inne när det väl blir sämre väder, det är helt klart.

På söndagen åkte vi upp till svågern med familj och där möttes vi av ett helt nykläckt föl, som bara var timmar gammal då vi kom. Snacka om maffigt, speciellt då fölet stod upp efter bara en timme. De kan konsten att utvecklas fort de :) Moa hade varit på landet med farmor, farfar och stora kusinen hela helgen så det blev ett kärt välkomnande när de damp ner på gården.



Veckan har sprungit iväg och i lördags var det dags för bröllop. Väldigt vackert ute på en liten stenudde vid Kåsjön. Vädret var oss denna dag, med strålande sol, så sjön glittrade bakom det vackra brudparet och tårarna rann nerför kinderna på mig. Det var helt klart gripande! Middagen gick undan och vi framförde vår egenskrivna sång med gitarrkomp, så det lät som "vem har öppnat pärleporten" samtidigt som vi skulle hålla grytan kokande. Tack för att vi tillslut fick vara med och för att ni bjuder så på er själva....hoppas att hotellvistelsen var fin och att ni mådde hyfsat dagen efter!

På söndagen mådde Lina inte så bra, så jag fick lägga mig en sväng efter frukosten, för att sedan komma ut på banan igen och rensa ogräs i trädgården hela dagen.

Uppdatering Moa: har fått en hörntand, har börjat klättra på ALLTING. Helt plötsligt befinner hon sig upp på köksbordet bankandes på fönsterrutan, eller på toalettstolen spolandes. Har ätit en halv daggmask, hade nog gärna knaprat i sig hela, men jag lyckades få ut den sista biten för det kändes inte så aptitretande.

Cement

Pontus skulle gå och lägga sig igårkväll och låg och rullade runt i sängen en himla stund innan jag fick säga till honom att det var faktiskt dags att sova, så sluta rulla runt så i sängen.
Svaret blev lite chockartat:
"Men mamma, jag håller ju på att blanda cement!"
Okej, då men när det är färdigblandat så är det dags att sova :)

Vädret idag: Något mysko, snöblandat regn som knappt känns blött! Jag som trodde att våren var här, tur att man inte hunnit planera ut någonting som kan bli frostskadat.

Härlig dag

Idag var jag på kurs halva dagen och kompade sedan ut resten så jag o Andreas åkte och köpte färg till altanen, samt åkte även iväg för att kolla klinker till vår hall. Bemötandet i affären var av sämsta sorten, så vi lämnade utan klinker och åkte hem för att måla altanen istället. Misströstar inte alls att vi flyttat hit, här kan man nämligen påbörja ett projekt och veta att det blir slutfört, det kunde man inte i Fräntorp för det var alldeles för stor apparat att göra någonting, för det blev liksom aldrig färdigt. På bara en vecka har vi nu hunnit måla hammock och altangolv, vilket känns sååå skönt!

Nu har jag haft prjekt "få Moa att somna" i över en timme, vilket inte alls verkar lyckas, trots att hon är supertrött. Pontus däremot var raka motsatsen då han somnade på studsmattan klockan 19.00 medan jag var uppe och la Moa. Han var helt utmattad efter en dag på förskolan stackarn...lite synd för vi hann aldrig ta den sista inhalationen och örondropparna, men man har ju inte hjärta att väcka någon som somnat så på sin post. Han fick ju iallafall fullt med sjukgymnastik innan han somnade:)

När vi satt och åt middag så började Pontus helt plötsligt att addera saker och ting, snacka om att jag blev paff. "Om man har ett äpple och får två bananer, hur många har man då" osv. han använde fingrarna till att fundera ut hur mycket det var och han kunde även om man tog bort en banan från två päron eller så...tja, rörigt, men det var en fantastik upptäckt. han har ett oerhört intresse för det där just nu, allt som rör bokstäver, siffor och frukter då såklart :)

Dagens sjukdomar

Pontus har nu fått "lunginflammation" i andra örat också, så när vi äntligen fått bukt med det ena så börjar det andra. Samtidigt som Moa går och drar på sig ögoninflammation i båda ögonen, gejjigt värre. Hoppas att båda grejerna ger med sig utan att vi måste söka läkare, men, men vi får väl se.

Kvällen har varit tung och fylld med bråk, vilket gjorde att vi inte fixade att gå till scoutgården på varken kårstämma eller Badkarsrallymöte och jag känner mig hemsk som sviker nu i slutspurten, men familjen måste få gå först i sånna här lägen.

Sömnigt

Pontus spelar teater för sin mamma, som till slut somnar för den är ganska enformig och inte så jätteengagerande.
P - Mamma, du får inte sova på teatern.
L - Men snälla, jag är ju så trött, kan jag inte få sova litegrann iallafall?
P - Nej, vi har ju skrivit skyltar, stopp å sova o stopp å röka cigarr. Så du får faktiskt vara vaken!

Lite senare på dagen när vi busar i sängen:
P - Du är bra att ha i största världen. Annars kan jag inte va med dig och pappa också. Så lever vi lyckliga i alla våra dar.

Han är allt bra fin på att formulera sig när han verkligen vill.

Gårdagen var jag gräsänka för Andreas var iväg på svensexa, eftersom våra kära grannar ska gifta sig snart. Det var härligt väder så jag passade på att rensa i landen och måla hammocken tillsammans med Pontus, med blandat resultat. På kvällen kom T förbi och åt mat och drack vin. Vi såg lite på Babar tillsammans med Pontus, men sedan somnade han gott i soffan och vi satt och tjöta till mitt i natten, dessa småbarns föräldrar :) När Pontus vaknade runt 23.00 så hade han fått 39,8 i feber, så det var bara att bädda ner honom igen och ge en tablett och nu idag har han inte visat några tecken alls på feber eller något annat, så det var nog bara en tillfällighet.

Den mesta tiden nu kommer att gå åt till att förbereda inför Badkarsrallyt (www.gbgscout.se/porthalla) som går den 17 april och där jag är en i badkarsrallykommittén.

Veckan som gått

Oj,oj, vilken vecka det har varit och är ska jag väl skriva, för den är inte slut än. Påsken firades uppe i Dalsland tillsammans med svärföräldrarna. Där låg snön kvar litegrann och när vi åkte hem på måndagen så snöade det stora flingor. Helgen i stort var strålande vacker med mycket skön vårsol. På fredagen gick vi den traditionella poängpromenaden, som i år var runt 7 -8 km, vilket nog kändes i Pontus små ben. Efteråt var det våfflor och fika och såklart dragningen av de två stora lotterierna. Ett bestod av bakverk och ett av spänner med mängder av godis, mindre godispåsar och lite leksaker. Det var mycket folk och väldigt många lotter, men släkten bruar ha tur, så vi höll våra tummar. Första vinsten var 77 och gissa vem som hade det...jorå, Andreas satt med den lotten i sin hand och ville inte alls gå upp och välja själv, så jag stegade upp tillsammans med Pontus på scenen och skulle välja från alla godisgrejer. Vi var ju först ut, så det fanns väldigt mycket som var intressant. Jag pekade på en stor spann full med grejer, men Pontus var tveksam och tyckte vi skulle ta ett litet påskägg. Jag försökte förklara lite lätt att det var mycket mer godis i den spannen som jag såg, men Pontus hade bestämt sig, ett påskägg ville han ha. Jag testade en gång till, men då sa han ifrån att "Mamma, jag VILL ha ett påskägg". Okej då, jag fick ge mig och skylla mig själv som tog med honom upp. Väl nere öppnade vi påskägget som då var fullt med små färgglada godisägg, vara Pontus bara tyckte om en av färgerna. Jag själv fastnade för de bruna och var både glad och besviken över vår FÖRSTA-vinst. Glad för att jag slapp äta upp allt gott som låg i spannen, för då hade mina byxor inte gått att knäppa och besviken för att det inte var så jättegott godis i det lilla påskägget, men jag lärde mig att inte ha någon tanke med vad jag själv vill ha, om jag är så dum så jag låter någon annan vara med och välja :)

Det blev en del badat i badtunnan också, vilket var underbart och Pontus skulle nog kunna bosätta sig där om han fick. Under en promenad började Pontus att prata om Liseberg, vilket han gör ganska ofta och nu tyckte han att han ska gå dit tillsammans med mormor, morfar, M o R, farmor och farfar. Så när vi frågade om inte vi fick följa med som ju faktiskt är hans föräldrar så sa han "Näe...det är mycket roligare att gå dit tillsammans med dom som man inte bor med!"

När vi kom hem så bar det av till min farmor och farfar för att träffa min lilla släkt och äta god mat. Både Pontus och Moa var väldigt trötta efter helgens bravader så det blev bara en kort stund, men trevligt ändå.

På tisdagen åkte jag och Andreas på samtalsgrupp igen med flera andra föräldrar som har barn med CF och PCD och det är alltid lika givande. Vi insåg även denna gång att vi har det ganska bra med Pontus, hans förskola, vår familj och vänner, mot vad flera andra berättar, så det är skönt och bra att tänka på när man är mitt uppe i all medicinering. Dock fick Pontus öroninflammation nu i helgen, så nu är det droppar som gäller i en vecka framåt och hoppas att det inte blir värre.

Onsdagen var en hektisk och jobbig dag. Började med att arbeta några timmar och sedan åkte vi till Partille kyrka, där Andreas farmor begravdes. Det var känslosamt och väldigt vackert, speciellt med alla fina blomsterarrangemang, sånger och vackert tal som prästen höll. Efteråt var det mat och kaffe och även då fina tal. Det känns bra att vi valt att ge Moa namnet Eira som mellanamn....

Kändes tungt att behöva åka vidare till jobbet på kvällen för planering, men det var viktiga saker som avhandlades där också.

Igår fick vi så äntligen tid att vara hemma på kvällen, så då passade vi på att skura altanen (inför målning) och börja vårfixa här hemma i trädgården, vilket även varit dagens sysslor. Idag har varit helt fantastik, med värme och sol och en Moa som driver mig till vansinne med att bara springa ut ur trädgården och upp för en stentrappa lite längre bort och blir ursinnig när jag kommer och hämtar henne.

Åh, måste ju även passa på att ösa lite beröm över min son. Igår var det 4 års kontroll på bvc och det klarade han galant. Jag blir så förvånad när han sitter och skriver sitt namn, utan hjälp, han skriver siffror och kan känna igen alla siffor. Idag skrev han START och STOPP alldeles själv ute på gatan på sin bana som han ritat, bara genom att jag sa vilka bokstäver det skulle vara. För ljuda har inte fått kläm på...vi gick igenom flera bokstäver igår och han kan faktiskt de flesta, vilket jag inte alls trodde. Så nu när intresset finns, så spinner vi ju bara vidare på det hela tiden, för det är så roligt att han vill lära sig. Nu kan man tom börja spela kort med honom eftersom han kan siffrorna, så nu är det ingen tvekan om vad vi ska ägna semestern åt om det blir tråkigt väder :)

Glad Påsk

Marmin

VARJE DAG SKER SMÅ UNDER - men så lätt det är att ta dem för givet!

RSS 2.0