Midsommar

Träning

Helt underbart! Idag kunde vi hämta en balanceboard som tillhör vårt Wii, köpt på Tradera via ett litet impulsköp. nu har jag således tränat i 40 minuter, varav 10 sprang jag 2,5 km hemma på vardagsrumsgolvet. Fantastiskt vad de hittar på för kul grejer. Jag har även gjort lite styrekövningar, så som man man så fint sa: "Kanske lite sent att tänka på beach2010 när det är slutet av juni". Huvudsaken är att det är roligt och just nu orkar jag bara inte ta mig iväg och träna någon annanstans, så detta är ett kul komplement till min cykling till och från jobbet.

Ensam och fridfull eftermiddag

Slutade tidigt idag och begav mig sedvanligt till apoteket (varje måndag finns det medicin att hämta ut), sedan cyklade jag hemåt och kände mig ganska lycklig av att veta att jag skulle ha hela eftermiddagen ensam hemma för mig själv. Det tillhör absolut inte vanligheterna, så nu tänkte jag passa på att bara njuta. Jag började med att blogga lite såklart, sedan satte jag mig i solen i en halvtimme och bara njöt av den varma solen. Fick då lite inspiration till att kika efter en solresa som är tänkt att familjen, mormor och gammelmormor ska göra till hösten. Blev lite olika förslag att maila vidare till mormor, som får vara med och ha lite åsikter.

Sedan laserade jag trallen på förstukvisten, så nu får min familj ta altanvägen när de kommer hem :) Nöjd med mitt dagsverke satte jag mig på altanen och har nu målat papperstallrikar i 1 1/2 timme. Dessa ska sedan få ögon och öron och tillslut skall det lika grodor, som vi ska ha på jobbet.

Helt underbart att bara göra vad JAG vill, men jag inser samtidigt min rastlöshet....att bara sitta stilla går bara inte, måste ha någonting att pilla med. Det är både ensamt och underbart, tur att det inte händer alltför ofta, men någon gång då och då gör att man uppskattar det oerhört!

Angående RfCf

Har fått så otroligt många kommentarer och hälsningar angående mitt inlägg om artikeln i RfCf´s tidning CF-bladet, vilket är väldigt kul! Tänkte bara en en gång meddela att man gärna får göra som mina föräldrar och bli stödmedlem i förbundet. Det kostar 200 kronor per år och då får man hem CF-bladet 4 gånger per år, det är ju deffinitivt värt om inte annat att få läsa mina artiklar :) Samtidigt som man ju faktiskt stödjer forskningen kring PCD, vilket är en sjukdom som lätt glöms av bland alla andra hemskheter som finns. www.rfcf.se


Igår var mina föräldrar och min mormor här och åt middag, grillat (någon som blir förvånad? Min make gör inget annat än å grillar just nu!) Trevligt att träffas, för det blir tyvärr inte alltför ofta nu när man har fullt upp med sitt eget. Som kungen så fint sa på prinsessbröllopet i helgen att det ju faktiskt är med lite smärta som man gifter bort sin dotter för nu får ju hon en egen, ny familj också. Apropå bröllopet så gjorde jag något jag aldrig trodde jag skulle. Jag har inte hängt med över huvudtaget i alla turer kring bröllopet, men i lördags så var vädret lite taskigt, Pontus var ute och lekte med grannbarnen, Andreas la klinkers och Moa var ganska nöjd med livet och med att leka stillsamma lekar med mig på golvet, så jag satt framför TV´n från 12.30 - 24:30, konstant följandes detta bröllop. Jag smet iväg en kvart för att handla pizza, men annars så satt jag och Moa där och njööööt. Underbart....skulle gärna gifta mig igen, dock med samme man (ja alltså inte prins Daniel utan min egen prins såklart), men bara för att få uppleva denna härliga känsla!

Nu är hela familjen borta hos kusinerna och fixar i deras nya kök, så jag ska passa på att måla litegrann, när man äntligen har lite tid helt själv! Föresten så är nu alla klinkers lagda, bara fogning, lister och liiiite målning kvar, samt garderoben, sedan kan vi flytta in i hallen - JIPPI!

Nyklippta



Idag blev det klippt!!!

Rikskändis

Nu har även Pontus blivit kändis och med i en tidning....CF-bladet som ges ut till alla som är medlemmar i Riksförbundet för Cystisk fibros och PCD. De hade ingen som skrev i Cilliesidan (för de med PCD) så jag skrev ihop en text och skickade med två bilder och de blev väldigt glada eftersom tidningen drivs av ideella krafter. Idag damp tidningen ner i brevlådan och vår text stod t.o.m som en highlight på framsidan.
http://rfcf.se/res/CFbladet/cfbladetnr22010.pdf, tyvärr finns inte artikeln med här utan enbart framsidan, men jag klistrar in texten för er som är intresserade.

Förresten, bli gärna medlem i förbundet eller skänk ett bidrag för att stödja forskningen kring Cf och PCD!

Pontus har PCD, han är fyra år och hittar på egna sånger!

Nyss hemkommen från den tredje och sista samtalskvällen på sjukhuset, med föräldrar som har barn mellan 0-7 år med CF eller PCD. Träffarna leddes av en kurator och en psykolog som är anslutna till CF-teamet på sjukhuset och inbjudan nådde oss med post utan att vi innan visste någonting om vad det innebar. Jag och min man var ganska skeptiska eftersom vi under hela Pontus uppväxt valt att inte se honom som sjuk, utan som vilket barn som helst, som bara behöver lite extra medicinering. I och med att möta andra i samma situation så var vi rädda för att allting skulle komma att handla kring en sjukdom och inte runt en individ. Sjukdomen ska inte vara något hinder för att göra det man vill. Jag har alltid levt efter mottot som Gunde Svan körde med ”ingenting är omöjligt, bara olika svårt”, vilket gjort att Pontus aldrig har behövt avstå ifrån någonting som jämnåriga gör pga. sin sjukdom.
Vem är då Pontus? En fyraårig kille som älskar att simma under vatten, precis lärt sig att cykla utan stödhjul och som ständigt hittar på egna sånger. Pontus har även PCD fick vi veta när han var ungefär två månader gammal. Tack vare att hans organ är spegelvända, så gick det ganska fort för läkarna att misstänka denna diagnos. Hälften av alla med PCD har nämligen spegelvända organ, vilket även kallas Kartageners syndrom. Vi misstänkte aldrig själva att det inte stod rätt till, förrän Pontus blev inlagd på sjukhus för snabbandning och sedan dess har både vi och han lärt sig att leva med sjukdomen utan att den utgör ett hinder för honom. Att gå med i RfCf har för oss tagit nästan fyra år, mycket pga. det jag tidigare nämnt, men också av rädsla för självömkan och att folk ska känna medlidande.
Träffarna har dock gjort mig mera positiv till att träffa andra i liknande livssituationer och även till att dela med mig av mina erfarenheter och tankar till andra, genom denna text. Vi samtalade mycket kring olika svårigheter som drabbar oss med kroniskt sjuka barn, i form av problem med försäkringskassan, förskolepersonal, mor- och farföräldrars delaktighet, samt stöttning från kommunen. Även glädjeämnen, bevis på när allting fungerar som det ska, vändningar i livet och lyckan över att få vara förälder till dessa underbara barn har fyllt våra samtalskvällar. När vi kom hem efter samtalen så kändes det både skönt och lite jobbigt att ha hört om andras erfarenheter. Vi insåg att vi har haft det relativt smärtfritt under våra fyra år med Pontus, medan flera andra har arbetat i motvind på olika sätt, vilket gör att man får ett större perspektiv på sitt eget liv och njuter av det man har på ett annat vis än tidigare. Jag uppmanar alla som får chansen att träffa andra i liknande situationer, till att ta den, för det ger väldigt mycket tillbaka. Stort tack till alla er som delade med sig av er glädje, sorg och framförallt väldigt hårda arbete i kampen med och kring dessa sjukdomar. 

Tips på sjukgymnastik: 

o   Blås såpbubblor, stora eller små och jaga dem, se vem som smäller flest.

o   Följa John, springa, hoppa, krypa, klättra, huffa…

o   Hinderbanor

ARN

Har du inte sett filmerna så har vi dem till låns. Trodde aldrig att Arn-filmerna skulle ingå i min genre, men så fel jag har haft. Har nu avverkat båda två under två kvällars spänning och de var helt suveräna faktiskt. Vet ju att vi varit på semester vid Vanhem, men mitt intresse för historia har aldrig varit stort så därför brydde jag mig inte om att läsa på alla infoskyltar som fanns, något jag ångrar lite nu...

Klinkerserna i hallen börjar så smått att ta form, så nu snart vi pusta ut. Innan semestern skall hallen vara klar var målsättningen och vi verkar kunna hålla deadlinen...jippi!

Tårtkaos

Idag är det sommarfest på Pontus förskola och jag har lovat att baka en tårta. Tänkte mig en klassiker med sockerkaka och maräng. Satte igång och tänkte att jag testar ett annat recept fast ungefär samma som det jag brukar. Det nya har Ernst Kirschsteiger har använt och det verkade väldigt bra, Moa var med och det gick som smort. När jag tog ut tårtan ur ugnen så såg den fin ut, men sedan så bara den smulade sönder sig. Moa njöt av att äta upp alla smulorna och jag gav mig på en till, samma recept - dumma jag! Också den smulade sönder och gick inte att använda. Nähä, men då tar jag väl fram det gamla beprövade receptet och testar det istället. Allting gick bra tills jag skulle smeta ut det och tyckte att det var lite trögt, men körde på ändå. Väl inne i ugnen upptäcker jag att jag missat att hälla i det smälta fettet som stod kvar på diskbänken och hånskrattade åt mig. Då bröt jag ihop en stund, 3 misslyckade tårtor och nästan inga ägg kvar....

Moa gick och la sig och jag tog mig själv i kragen, gjorde efter konstens alla regler och voila, tårtan blev perfekt!!! På med grädde och jordgubbar och sommarkänslan infinner sig direkt! Så 4 tårtor senare och ett kök som såg ut som en jordbävningshärjad krigszon är jag ursvettig och inser att jag snart ska iväg. Fattar inte att det alltid blir så när jag bakar tårtor? Bröd, kakor, ja, nästan allting annat brukar gå helt smärtfritt, men de senaste tre tårtbaken har gjort mig förbryllad. Vad gäller Ernst recept så har det rivits i tusen bitar och landat i papperkorgen i väntan på att få brinna upp i Sävenäs!!!!



Kan konstatera att tårtan var uppskattad, störts på bordet var den och tog faktiskt slut näst först. Väldigt rolig idé att några tar med sig olika tårtor...det var spännande att se hur folk valde med stor omtanke och barnen valde framförallt de tårtorna med godisdekorationer såklart! Superfint framträdande av de små i regnet och sedan bar det av till Kullavik på yngsta kusinens studentuppvaktning, fyra genomblöta Marminare stormade in.  

Vatten

I dag har vi fått nog av vatten. Vi tillbringade 3 timmar på Vattenpalatset i Lerum, en utflykt som tog på krafterna. Att ha hand om två barn kändes ibland som ett för mycket, iallafall då Moa inte alls ville åt samma höll som vi övriga två, vilket inte hör till ovanligheterna heller, så man borde kanske bli van. Tyvärr är ju hoppet det sista som överger, så jag hoppas och hoppas att hon ska minska ner sin envishet åtminstone litegrann.... I det stora hela så gick det faktiskt bra, Pontus flög upp och ner i rutschkanorna och jag och Moa tog det lite lugnare och fanns till hands om Pontus behövde andas.

Nu har det även regnat hela kvällen, så vi höll oss faktiskt inne efter att vi kom hem från Vattenpalatset . Igår däremot var vi ute och lekte i regnet och vi konstaterade att Moa, tro det eller ej, faktiskt håller sig kring oss när det regnar, vilket hon aldrig gör när det är fint väder. Kanske inte lika lockande med äventyr i regnet??

Göta kanal



Känns som att vi varit borta i flera veckor, trots att det bara är i 3 dagar. Cykling längs Göta kanal, någonting som varmt rekommenderas. Vädret har varit helt fantastiskt och även sällskapet! Vi åkte i torsdags eftermiddag och det tog ca 2,5 timmar med husvagn på släp att ta sig till "Töreboda nästa" där vi tog in på en camping och sedan utgick vi därifrån på våra dagsturer med cykel. Första middagen blev det pizza och vin efter att förtältet rests upp och vagnen ställts iordning ca 5 meter från kanalen.

     

På lördagen packade vi ihop oss på våra cyklar och begav oss den 2 mil långa sträckan mot Sjötorp. Barnen turades om att sitta tillsammans i cykelkärran eller var och en för sig, en bak på min stol och en i kärran. Det fungerade väldigt bra och de tyckte det var roligt att cykla. Väl framme i Sjötorp lagade vi potatis på stormkök och njöt av sill och färskpotatis i den härliga solen.
På tillbaka vägen stannade vi i Norrkvarn och kollade in en miniatyr av Göta kanal, samt en båt där vi kunde leka av oss.

På kvällen blev det hemmagjorda hamburgare och grillad majskolv. Barnen slockande som två små ljus och sov gott hela natten.

Nästa etapp fick tyvärr svärfar hoppa över för hans knä hade svullnat upp enormt under lördagen, men vi andra fem begav oss mot Vassbacken där det var dragspelsstämma. Vi njöt i solen av vår medtagna picknick - cyklingsallad och självklart blev det även efterlängtad glass. När vi kom tillbaka till campingen så var det badet som lockade mest, men när det väl kom till kritan så var det bara Pontus och Andreas som vågade doppa sig i det superkalla vattnet.
Denna kväll blev det grillad fläskytterfile med färskpotatis och whiskysås. En promenad i Töreboda hanns också med innan barnen stupade i säng igen.

6 juni - Sveriges nationaldag, vilket Pontus tyckte var kul för han hade full koll på alla flaggor som vajade i vinden. Vi packade ihop husvagen och begav oss mot Forsvik, där blev det slussning och supergod glass innan vi for vidare mot en mysig badplats där vi gjorde lunch. Andreas och Pontus trotsade det kalla sjövattnet och badade även här. Hemvägen kändes lång, men tack vare den underbara friheten som vi fått under helgen så var det enklare att stå ut med lite gnäll i bilen.



Veckan som följer är det många kvällsmöten, så tyvärr får nog hallen hålla sig lite innan golvet kommer på plats, men snart så.....

Marmin

VARJE DAG SKER SMÅ UNDER - men så lätt det är att ta dem för givet!

RSS 2.0